4 frågor till en agronom – Anton Pallin

Ett återkommande inslag här på webben kommer vara korta intervjuer med yrkesverksamma agronomer. Har du ett spännande jobb som du vill berätta om? Kontakta då oss genom att skicka ett mail till maria@agronomuppropet.se. Först ut är en blivande agronomie doktor.Anton Pallin

Namn: Anton Pallin
Examen: Livsmedelsagronom
Yrke: Doktorand vid institutionen för mikrobiologi, SLU

Vad arbetar du med?

Jag arbetar med probiotiska mikroorganismer, främst lactobaciller där jag studerar deras tillväxt i spannmål och vad de bildar för bioaktiva substanser. Tanken är att vi genom forskning ska få fram en synbiotisk produkt som kan användas mot inflammatoriska tarmsjukdomar. Just nu jobbar jag på cellnivå men i planen ligger även att utföra kliniska studier på en viss grupp av människor med tarmbesvär.  Mitt arbete ger mig chansen att utveckla mina kunskaper inom ett brett område med bland annat mikrobiologiska och kemiska analyser, cellmodeller och kliniska försök.

Varför läste du till agronom?

Jag snubblade in på utbildningen. Efter ett år på folkhögskola hade jag blivit lite extra intresserad av kemi och ville helst ha någon koppling till livsmedel då jag även var intresserad av kost och hälsa. En bidragande faktor var också att min brors fru pluggade på Ultuna och eftersom hon var nöjd med både Uppsala som stad och med att plugga på SLU, tyckte hon att jag skulle söka hit.

Varför ska man läsa till livsmedelsagronom?

Om man är intresserad av livsmedel och hållbar utveckling då är livsmedelsagronom helt rätt utbildning. Som student pluggar man i en väldigt stimulerande utbildningsmiljö där man ger studenterna chansen att interagera med folk inom forskning så väl som industri. Campus Ultuna har även fått ett helt nytt utseende de senaste åren med nya fräscha lokaler, labbsalar och fler lunchrestauranger.

Vad kan du göra för att fler ska veta vad en agronom gör?

I höst kommer jag att för andra året befinna mig på Skansen 17-19 september och informera allmänheten om SLU:s forskning och utbildningar. Där kommer jag tipsa unga människor om att läsa till agronom.

Jag kan överlag också bli bättre på att presentera mig som agronom, idag titulerar jag mig oftast som doktorand eller mikrobiolog.

 

//Maria