Nya agronomer – höstterminen 2014

Om en knapp vecka startar höstterminen och Ultuna campus kommer då fyllas med nya agronomstudenter. De nya agronomstudenterna är också fler jämfört med förra året, något vi ser som mycket positivt!

Tre av agronomprogrammen fyller sina platser och de tre är föga förvånande ekonomi-, husdjur-, och landsbygdsutvecklingsagronomprogrammen. Av dessa är det ekonomagronomen som är det mest sökta programmet med 45 antagna och 58 reserver (2013: 43 antagna, 44 reserver). Landsbygdsutvecklingsprogrammet har i år 40 antagna och 27 reserver (2013: 35 antagna, 23 reserver) och husdjursagronomprogrammet har 45 antagna och 17 reserver (2013: 43 antagna, 4 reserver). För alla dessa program är trenden positiv jämfört med förra året.

fält3.jpg

Mest glädjande i antagningssiffrorna för höstterminen är att hela 32 studenter är antagna till markväxtagronomprogrammet (2013: 21 studenter). Det låter kanske inte så mycket, men är en kraftig ökning jämfört med tidigare år och en otroligt positiv trend för ett program som under många år lidit av låga studentantal. Något som även uppmärksammats av branschföreträdare, i exempelvis detta inlägg.

Hos livsmedelsagronomprogrammet ser vi tyvärr inte samma positiva trend som hos övriga agronomprogram. Antagningssiffrorna är fortsatt låga och i år är 17 studenter antagna till de 30 platser som finns på programmet (2013 antogs 18 studenter).

Överlag har alltså ansökningssiffrorna ökat för agronomprogrammet jämfört med förra året. Det är mycket positivt i sig, men nu är det viktigt att många av dessa studenter också stannar kvar på utbildningarna. Flera av agronomprogrammen är drabbade av stora studentbortfall redan under första året. Vi hoppas att så inte blir fallet med de  nya studenter som anländer till Ultuna den 1 september.

Varmt välkomna alla nya agronomstudenter och grattis till ert val av ett fantastiskt intressant yrke!