5 frågor till en agronompolitiker – Agneta Åkerberg

Idag presenterar vi ytterligare en agronom som valt att engagera sig politiskt. Agneta Åkerberg kandiderar för centerpartiet i Falkenberg men finns även med på listorna till landstinget och riksdag.

1) Varför valde du att läsa till agronom? 

Jag har alltid gillat natur och djur. Som tätortsbo var det Skansen i Stockholm och ridskolan som man fick hålla till godo med. Men jag var även intresserad av jordbruk tidigt och kom jag till landet så var jag alltid i någon ladugård. Jag bestämde mig i tidig skolålder att jag ville hålla på med friska djur och se till att de äter och mår bra så att veterinären inte skulle behöva komma. Därav mitt val att bli husdjursagronom med lite ekonomi, teknik och bygg.

2) Vad kan du som politiker göra för att öka kännedomen om agronomer?

Vi Agronomer måste mer ofta säga och skriva att vi är ”Agronomer” och jobbar med … Ofta ser man kontorschef, administratör, säljare m.m. MEN vi är Agronomer och ska vara stolta över det. På det sättet lyfter vi oss alla.

3) Hur har din väg från agronomexamen till politiker sett ut?

Jag blev medlem i Centerpartiet på 80-talet när jag bodde på Kungsholmen i Stockholm och hade många kompisar som var aktiva. Vi gjorde studiebesök och hade trevligt. En stor samhörighet med de människorna. När jag sedan flyttade till Halland  blev jag tillfrågad om att sitta med i kommunala bolagsstyrelser. Nu har jag mer tid och valde att kandidera till kommun, region och riksdag. Står på valbar plats i Falkenbergs kommun.

4) Vad är din hjärtefråga?

Att underlätta för småföretagandet så att de kan finnas i hela landet. Jobb ger skatteintäkter och utrymme för välfärdssatsningar. Det omvända går inte.

5) Om någon som läser detta vill engagera sig politiskt, vad har du för tips till hen?

Hör av dig till någon du känner förtroende för i det parti du tror ligger närmast dina värderingar. Prata, umgås och gå på möten och träffar. Idag har ju de flesta hemsidor och sina partiprogram lätt åtkomliga på nätet. Så det finns egentligen ingen ursäkt. Vi behöver bli fler politiker och vi agronomer har en fantastiskt bra utbildning.