Ett högtidstal med framtidstro

Den 28 januari höll KSLA (Kungl. skogs- och lantbruksakademin) traditionsenligt sin Högtidssammankomst, den 203 i ordningen. Det var en kväll fylld av god mat, prominenta gäster och intressanta diskussioner. Agronomuppropet vill särskilt lyfta f d jordbruksminister, konsult Annika Åhnbergs högtidstal. Läs och njut!

Annika Å

Annika Åhnberg, (c) KSLA

Sveriges jordbruk i framtiden – marknads- och konsumentperspektivet

På 80-talet genomförde LRF en mycket framgångsrik kampanj med budskapet: “I dag finns det femton utrotningshotade arter i Sveriges natur. En av dem bär keps.” Kampanjen framhålls inom reklambranschen som en av de bästa någonsin. Men säg mig: vilken ung människa vill satsa sin framtid i en bransch som definierar sig själv som ett utrotningshotat offer?

Bilden av offerkepsen finns kvar. En finansminister kan påstå att jordbruket är en industri utan framtid. Uttalandet nu och kampanjen då landar i samma idé: Jordbruket som en del av historien snarare än framtiden. Vi kom från jordbrukssamhället, passerade industrisamhället och nu är vi någon annanstans, lite oklart var. Att vi alldeles oavsett var vi befinner oss alltid behöver mat förbises ofta.

Det får vara slut nu! Slut med offermentaliteten och med samhällets nonchalans av jordbruket. Det är dags att kasta offerkepsen och skaffa en entreprenörskeps med texten: Modig, Attraktiv, Tuff. Förkortat M.A.T. = MAT!

Budskapet är: “Vill du ha ett självständigt, fritt och utmanade yrke, som kräver kreativitet och ledarskap? Vill du arbeta med spjutspetsteknologi och producera det viktigaste i människors liv? Vill du föra Sveriges stolta arv som exportnation vidare? Och bidra till att öka samhällets hållbarhet? Vill du allt detta – då ska du bli lantbrukare.”

Makthavare och allmänhet måste öppna ögonen och se vad jordbruket redan ger oss och vad det kan ge i framtiden. Idag uppgår Sveriges export av livsmedel till närmare 70 miljarder per år. Den är större än

– läkemedelsexporten,
– telekomexporten,
– stålexporten
– och större än den sammantagna exporten av personbilar och lastbilar!

60 % av råvarorna i denna export kommer från den svenska primärproduktionen. Och den andelen kan bli större. Men utan jordbruket finns inget skäl för livsmedelsindustrin att finnas här. Vad blir det då av den bransch som är landets fjärde största vad gäller produktionsvärde och sysselsättning?

Det här är inte okänt för oss men för många andra. Vi måste berätta om jordbruket, om varför det är Sveriges framtidsnäring nummer ett. Inom det svenska jordbruket finns en otrolig mångfald av innovativa verksamheter. Vi måste berätta om det:

Om stora företag som Wapnö, med varumärket “Härodlat”. Något mindre företag som Sigill-certifierade Ejmunds gård på Gotland. Här finns Ragnarssons på Kärragärde, med sin framgångsrika grisuppfödning, och Hälsingestintan, som startat det första mobila slakteriet i Europa. Vi kan berätta om Findus, ärtor som till två tredjedelar exporteras till Italien, Spanien och andra länder vars matkultur vi så ofta hyllar. Om Thermoseed – en svensk patenterad uppfinning för kemikaliefri utsädesbetning. Om Oatly – havrebaserade produkter med ursprung i forskning vid Lunds Universitet. Visst vet ni att vi är bäst i världen på att odla havre?! En fantastisk gröda med högt innehåll av beta-glukaner och viktiga vitaminer. Arla är världens största mejeriföretag när det gäller ekologisk mjölk och världens femte största mejeriföretag generellt, med rötter i Sverige och med tusentals svenska ägare och leverantörer. Agrilogik är ett tjänsteföretag startat av två unga civilingenjörer, som nyligen tog hem segern i 2014 års Venture Cup, region Syd, med sin mobila gödselseparator.

Inom jordbruket finns tusentals andra fantastiska framtidsinriktade verksamheter.

Vi måste också berätta om:

– Den goda och nyttiga nordiska kosten.
– Den goda djuromsorgen.
– Den låga antibiotikaanvändningen.
– Salmonellafriheten. Vi behöver inte doppa kycklingarna i klor innan vi äter dem, som man gör i USA
– Vi ska berätta att tillförseln av handelsgödsel minskar i det svenska jordbruket medan skördarna ökar.
– Vi måste berätta om den positiva miljöpåverkan. Jordbruket förbrukar 9 TWh energi varje år, men levererar samtidigt 80 TWh i form av mat och energi. Vilken annan bransch kan matcha det?

Utvecklingen av framtidens jordbruk drivs av envisa, uthålliga och kreativa lantbrukare. MEN… med allt detta sagt måste vi också berätta att det är bråttom nu! Politik och samhälle måste möta upp – inte med fler ord utan med handling; exportfrämjande åtgärder, riktlinjer för offentlig upphandling, förenklade regelverk, mer forskning och innovationsstimulans, bättre utbildningar för lantbruket.

Nu måste vi alla kroka arm och tillsammans stå upp för framtidsnäringen jordbruket!

Annika Åhnberg

 

Vill du läsa de andra talen eller mer om KSLA, gå in på ksla.se