Agronomuppropet firar 1 år!

 

I maj 2014 bildades Agronomuppropet och syftet har sedan dess varit att öka kunskapen om vad en agronom är och gör. Vår förhoppning är att ni ska inspireras av det ni läser här på Agronomuppropet och bli stoltare agronomer och tala vitt och brett om er examen för nära kära, mer avlägset bekanta, grannar, barnbarn – alla! Kanske får Agronomuppropet er att vifta stolt med agronomringen eller att skriva dit “agronom” på ert visitkort. Om fler inser vilket fantastiskt yrke agronom är så kommer vi inte bara få fler sökande till agronomprogrammen utan även fler jobbmöjligheter. Nya arbetsgivare får upp ögonen för agronomers kompetens och då ökar kännedomen om agronomer ytterligare!
Så här ett år efter starten på Agronomuppropet kan det passa med en tillbakablick på det gångna året och vi vill också berätta om ett par kommande aktiviteter.

DSC_4978

Ett populärt inslag på Agronomuppropets hemsida har varit de miniintervjuer vi gjort med agronomer från olika inriktningar, agronomer som engagerar sig politiskt, agronomer på sommarjobb o.s.v. Vi hoppas att små inblickar i olika agronomers tillvaro kan illustrera hur brett agronomyrket är och hur intressanta yrken många agronomer har idag. Vi har samlat dessa intervjuer under kategorin “4-frågor”. Leta gärna fram gamla inlägg och läs dem igen för att få inspiration och motivation inför den för många hektiska perioden innan sommaren.

I slutet av oktober hölls Agronomuppropets Fokusdag på Ultuna med cirka 70 personer närvarande, både agronomstudenter och yrkesverksamma agronomer. Syftet var att inspirera till engagemang och stärka agronomers yrkesstolthet. Detta gjordes genom fyra inspirationstalare och mycket diskussioner och mingel deltagarna emellan. Att dagen inspirerade många var tydligt, i Twitterflödet från dagen kunde vi bland annat se:

“Vad är en agronom? Jag vet inte, men de behövs och ska förändra världen

“Vad vill en agronom bli förknippad med? Världsförbättrare, akademiker inom de gröna näringarna, hållbar produktion etc.

fler sökandenaturvetarna

Fokusdagen innehöll även en workshop där deltagarna i grupper diskuterade vad de själva kan göra för att sprida kunskapen om agronomutbildningen och agronomyrket samt vad andra aktörer kan göra. Förlag på saker Du kan göra för att framhäva att du är agronom hittar du här. Fokusdagen resulterade i att deltagarna fick skriva under åtagandelistor där de konkretiserade vad de själva kunde göra för att dra sitt strå till stacken och öka kännedomen om agronomyrket. Hur har det gått med Dina åtaganden? Hela listan med de 107 (!) åtagandena finns publicerade här.

Under november månad lanserades Agronomnålen som genast blev mycket populär. Vårt lager sålde slut på nolltid! Nu har det äntligen kommit en ny leverans med agronomnålar, du hittar dessa i Agronomuppropets Webbshop. Passa på att köpa din nål innan även denna omgång är slutsåld!

En idé som framkom under Fokusdagen var att yrkesvägledare borde få information om agronomutbildningen så att de kan tipsa elever att söka till SLU. Vi antog utmaningen och den 10 mars pratade vi på Vägledardagen som samlade yrkesvägledare från hela Mellansverige. Jättekul att informera tycker vi och detta gör vi gärna fler gånger och på fler orter runt om i Sverige! Detta är även ett tips till alla er – känner ni en vägledare (eller kanske är vägledare själv); tipsa dem gärna om agronomutbildningarna och de gröna näringarna generellt. Framtidsutsikterna för jobb ser enligt Naturvetarna mycket goda ut.

Varje år delar Agronomförbundet ut pris till Årets Agronom och 2015-års vinnare Kristina Yngwe nominerades av Agronomuppropet. Är det någon som är en bra ambassadör för agronomyrket så är det Kristina, som alltid är mycket tydlig med att lyfta sin agronomtitel. Kul att Agronomförbundets styrelse höll med oss om detta och gav Kristina titeln årets Agronom 2015!

Under hösten gjorde Agronomuppropet en enkät till agronomstudenter på SLU som bland annat synliggjorde hur agronomstudenter hittade till utbildningen. Enkätens resultat diskuterades flitigt på Fokusdagen, finns omnämnt i konkurrenskraftsutredningen och SLU planerar att göra återkommande enkäter framöver för att kartlägga de vägar som leder studenter till SLU.

Agronomuppropet har under det gångna året uppmärksammats med text och bild i Agronomen, Naturvetarna och Jordbruksaktuellt. Det viktigaste är dock att många agronomer har uppmärksammat oss! Det har ramlat in mail och notiser där agronomer vill visa upp att de har gjort allt från att trycka egna agronom-tröjor till att lägga till “agronom” i både mailsignaturen och på visitkortet. Att få se att vi har inspirerat andra agronomer att göra något är fantastiskt kul och ger massor av energi att fortsätta arbetet!

Under våren har vi som jobbar med Agronomuppropet även drivit ett rekryteringsprojekt för SLU, nämligen den uppmärksammade kampanjen #Pluggahållbart. #Pluggahållbart syftar till att väcka intresse för fyra utbildningar på SLU, däribland agronom-livsmedel och mark/växt, och visa hur det är att vara student på dessa program. Effekten av kampanjen kan vara svår att se på kort sikt men #Pluggahållbarts Facebook-sida gillas av nästan 2400 personer och inläggen som görs får stor spridning. De första ansökningssiffrorna visar att agronomprogramen inom mark/växt,  livsmedel och husdjur ökar. Färska söksiffror hittar du här!

Under det gångna året har som ni kan se en massa saker gjorts, både av oss i Agronomuppropet och av er alla. Än har vi dock inte nått vårt mål; att alla vet vad en agronom är och gör, så vi ger inte upp än på ett tag. Vi planerar att fortsätta arbeta med detta och vi hoppas att alla ni är med oss i detta arbete. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!