Nyutexaminerade Gabriella ska utveckla svensk potatisodling

Var tar de nyutexaminerade agronomerna vägen? Agronomuppropet följer upp denna fråga genom att prata med ett gäng av branschens allra färskaste agronomer. Först ut är markväxtagronomen Gabriella Olsson!

12314620_10153167358126555_6271322099043537110_o

Foto: Christofer Roth

 

Grattis till din agronomexamen! Den klassiska sportfrågan, hur känns det?

Det känns bra och jag ser fram emot att börja jobba och träffa lantbrukare i jobbet.
Vad händer nu framöver för dig?

Närmast kommer jag att resa till Australien och Nya Zeeland i en månad för att besöka flera olika lantbruk. Jag kommer sedan börja arbeta på Lyckeby Starch med potatisrådgivning den 15 februari. Lyckeby Starch är ett företag som utvecklar, producerar och säljer stärkelse, potatisfiber och potatisprotein. Jag kommer tillsammans med den sedan tidigare anställda rådgivaren att arbeta med rådgivning till potatisodlarna och odlingsutveckling. Bland annat kommer jag arbeta vidare med att reducera fungiciddoserna i potatisodlingen, temat för mitt examensarbete.
Vad tror du det var som gjorde att just du fick detta jobb och har du något tips vad andra jobbsökande agronomer kan tänka på?

Jag tror jag fick jobbet eftersom jag har ett stort intresse för potatisodling, visat engagemang och nyfikenhet för att lära mig mer under de två somrar som jag sommarjobbat på företaget. Ett tips till andra agronomer är att redan under utbildning söka agronomkvalificerade sommarjobb som sedan kan leda till fast anställning efter examen. Fundera redan under utbildning vad du vill jobba med som utexaminerade agronom och sök dig till dessa arbetsplats genom praktikkurser eller ring och fråga om de behöver en sommarjobbare. När det är dags för exjobb är det lämpligt att skriva exjobbet för ett företag som intresserar dig. På intervjun är tipset att verka intresserad och nyfiken på företaget och arbetsuppgifterna.