Fem frågor till en agronom: Oskar Bynke

HJW_071113_6750 - Copy

Den här veckan får vi följa agronom Oskar Bynke på Agronomuppropets Instagramkonto @Jagaragronom. Oskar bor i Finger Lakes, Upstate New York där han äger vingården Hermann J. Wiemer Vineyard tillsammans med sin kompanjon. Vi passade på att ställa några frågor till Oskar.

Varför valde du att läsa till agronom?

Det var min far som föreslog att jag skulle läsa till Agronom. Min familj har varit i livsmedelsbranschen i flera generationer där min farfar var föreståndare för mejeriet i Kattarp och min far alltid arbetat inom slakteribranschen och därmed har jag kommit i kontakt med ett flertal Agronomer.

Agronomprogrammet lockade mig framför allt för att man kunde kombinera en vetenskaplig utbildning med ekonomi och management. Det fanns egentligen bara SLU eller Industriell ekonomi på Chalmers som lockade. Agronomprogrammet vann och med all livslång kamratskap jag fått och de möjligheter utbildningen gav mig, är jag evigt tacksam och nöjd.

Kollage

 

Berätta om din verksamhet och hur det kom sig att du började med det?

Tillsammans med min kompanjon Fred Merwarth äger jag Hermann J. Wiemer Vineyard i Finger Lakes, Upstate New York. Vår specialitet är torra Riesling, Cabernet Franc och även mousserande viner.  Vi tog över vingården för 10 år sedan från Hermann Wiemer (grundare) som vi båda hade jobbat för i några år. Idag är vi 25 anställda där vi har vinodling på 40 hektar, en plantskola för vinplantor och vi driver även en gårdsbutik som är öppen årets alla dagar.
Vår årsproduktion är ca 200 000 flaskor.

Skrytvarning: De senaste 10 åren har vår vingård och Finger Lakes-distriktet hamnat på tapeten ganska ofta i vinmedier då vi anses vara en av de främsta vitvinsproducenterna i USA med fokus på Riesling. Vi säljer vinerna runt om i världen där New York City, Washington DC och Chicago är huvudmarknaderna, men vårt vin finns även som beställningsvara på Systembolaget i Sverige.

Jag fick SLU:s Cornell-stipendium 1999. Cornell Universitet ligger i staden Ithaca, som är beläget bara 5 mil från vår gård i Upstate NY. När jag var på Cornell studerade jag så mycket vinkunskap som möjligt och övertygade sedan min professor Jerker Nilsson på Ultuna att jag kunde göra en ”minor” i vinkunskap. Jag lärde känna Hermann och Fred år 2000 och har varit i vinbranschen sedan dess. Jag spenderade de första sex åren i NYC som Försäljningschef för Moet Hennessy och Diageo och 2007 tog jag och Fred över gården här i Finger Lakes.

_DSC1579

 

Vad är det roligaste respektive svåraste med ditt jobb? 

Att hantera alla varierande aspekter av att driva ett eget företag är spännande. Vi har ju hand om hela förädlingskedjan; allt från ympning av plantan och druvproduktion till branding och försäljning. Att vår produkt konsumeras i trevliga sammanhang gör det extra roligt.
 

Hur vill du att verksamheten ska utvecklas i framtiden? 

Under det senaste decenniet har vi fördubblat omsättningen på gården och fokus är ständigt på hållbara initiativ. Vår utveckling ligger mest på odlingssidan. Vi odlar huvudsakligen ekologiskt och experimenterar även med biodynamiska metoder. Vi samarbetar med gårdar runt om i världen då målet är att få bättre och bättre kvalitet på våra viner, för att i slutändan kunna vara konkurrenskraftiga på världens vinmarknader. Eftersom vi ser en framtid för våra höga kvaliteter så driver det våra ansträngningar i den riktningen.

Turismen här i Finger Lakes är på uppåtgående, därför är vår gårdsbutik en stor del av vår marknadsföring.
Effektivisering av vår produktion är viktig; såväl bearbetning av jorden och plantorna som den tekniska utrustningen i vineriet som t.ex. vinpressar.

_DSC0516

Vi ser ett problem i dag i att så få ungdomar väljer att läsa till agronom trots yrket kan leda till så många olika typer av karriärer. Hur tror du vi får fler att läsa till agronom?

Jag tror vi behöver vara mer aktiva och tydliga i SLU:s marknadsföring om vilka jobb man kan få som agronom. Som nyutexaminerad Agronom har man kompetens i allt från företagsledning till möjligheten att utvecklas som specialist inom flera områden (forskning, teknik, politik, bank, turism, journalistik etc.)

Att ha en vetenskaplig grund kombinerat med management och ekonomi har varit en styrka för mig.

SLU kan vara mer offensiva.  SLU har kunskapen om världens naturresurser, och vetskapen om hur vi skall driva frågor inom djur, vatten, skog, energi och ekonomi.  Dessa frågor och utmaningar är mycket viktiga för oss alla och dessutom heta diskussionsfrågor i media. Därför torde SLU ha en mer framträdande roll på det politiska och tekniska planet och därmed skapa större intresse från studenter och ungdomar.

För min del kan jag inte tänka mig någon liknade eller bättre utbildning än Agronomprogrammet. Att få en sådan mångfacetterad utbildning ger en färdig student inte bara självförtroende utan också en god beredskap för arbetslivet!